A healthcare residence for the elderly as a continuous garden

DESIGN COMPETITION FOR THE CONSTRUCTION OF A HEALTHCARE RESIDENCE FOR THE ELDERLY IN THE “EX MASTER TOOLS” AREA IN ROVERETO

3rd prize

The project involves the construction of a new healthcare facility for the elderly, ready to host 5 residential units with 117 beds, an evaluation and therapy area, an administrative and logistics area for 110 employees, a complex system of socialization spaces for guests and the community.

The project’s care towards guests, families, workers and the community develops along the following lines:

– A sober simplicity: two very rational and pragmatic residential volumes, interconnected by a “ribbon” element, become a fluid system;

– A village building: the complex fits in with kindness, welcomes the public as a friendly building, reassuring and contained in heights, highly recognizable from a symbolic point of view;

– A continuous garden: each residential area has a dedicated garden, designed according to the users’ well-being needs. The “square” on the ground floor is conceived as an integral part of the continuous garden;

– A “climate adaptive” building: the building is designed as a large organism capable of adapting to the changing climate, very compact and well exposed. Sun and wind are the natural elements that collaborate in the design of the building.

– Care living: each residential space is set up on a “gallery” typology (living rooms, reading area, dining area, winter garden). Each room is customizable and in contact with nature.

  • Place: Rovereto, Trento, Italy
    Client: Azienda Pubblica di Servizi alla Persona “Clementino Vannetti
    Status: Design Competition, 3rd prize
    Design: TAMassociati
    Team: Buro Milan (Structural engineering) Climosfera srl (MEP), Agrisophia Progetti (Landscape)